Studiu de caz anxietate

STUDIU DE CAZ 1

Pacientă în vârstă de 40 de ani, divorţată, profesoară de matematică. În luna iulie 2008, la două zile de la întoarcerea din concediu, fără un motiv aparent, prezintă o stare de anxietate, însoţită de palpitaţii, tahicardie, ameţeli, de senzaţia de irealitate. Simptomele sunt de intensitate crescută, pacienta având chiar senzaţia că va muri. Acestea se repetă de trei ori la interval de o săptămână, ultimul având loc în cursul nopţii, ceea ce o sperie şi mai tare pe pacientă, determinând-o să cheme salvarea.

Citeste mai mult!

STUDIU DE CAZ 2

Pacient de sex masculin, în vârstă de 22 de ani, student, necăsătorit, a venit la terapie pentru prezenţa de aproximativ două luni a unor stări de greaţă, „nod în gât”, însoţite de spasme ale muşchilor, amorţeli ale membrelor, senzaţie de leşin, stare de slăbiciune, stare de agitaţie şi dureri de cap, simptome apărute brusc în timp ce clientul pleca spre facultate. Ulterior, simptomele au reapărut la interval de câteva zile, sub forma de dureri bruşte de cap, ameţeli, parestezii şi senzaţie de leşin. Foarte speriat de ce a simţit, subiectul s-a prezentat la medicul de familie, care, în urma unor investigaţii medicale, a decis să îndrume pacientul spre un consult psihiatric de specialitate. Medicul psihiatru pune diagnosticul de atac de panică şi recomandă tratament cu Xanax, 0,5 mg, de două ori pe zi şi psihoterapie.

Din anamneză reţinem că mama sa suferă de o tulburare psihică (pacientul nu poate preciza diagnosticul). Printre antecedentele personale patologice, ne atrag atenţia numeroasele afecţiuni dermatologice şi astmul bronşic pe care subiectul le-a prezentat în copilărie.

Istoricul bolii actuale relevă faptul că simptomele au apărut brusc, în urmă cu un an, sub formă de stare de slăbiciune, amorţeli ale membrelor, dureri de stomac şi dureri în ceafă.